Συζητήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής (30/6) ο τροποποιητικός νόμος που έχει ως στόχο την πάταξη της λαθροθηρίας. Ακολουθεί αυτούσια ο τοποθέτηση του Βουλευτή Αμμοχώστου του κινήματός μας Λίνου Παπαγιάννη για το θέμα.

Η σημερινή μέρα είναι αρκετά σημαντική για την επιβίωση του κυνηγίου στην Κύπρο.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου οι υποσχέσεις δεκαετιών θα γίνουν πράξη και αυτό μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Το εν λόγω τροποποιητικό νομοσχέδιο βελτιώνει σε επίπεδο νομοθεσίας, τις αδυναμίες και τα κενά που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια.

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η πάταξη της λαθροθηρίας που εδώ και χρόνια καλύπτεται πίσω από νομικές αδυναμίες, αλλά και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου γύρω από το κυνήγι.

Επιτέλους, τα δικαιώματα των κυνηγών του τόπου μας εξασφαλίζονται αφού πλέον θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι κυνηγοί της υπόλοιπης Ευρώπης, σε αρκετά βασικά ζητήματα.

Ταυτόχρονα, οι αντιδράσεις και τα προσκόμματα που έθεσαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αποδείχτηκαν κάλπικα μετά και την γνωμάτευση για πολλοστή φορά της νομικής υπηρεσίας.

Ο κύριος λόγος των έντονων αντιδράσεών τους, οφείλεται στο ότι αντιλαμβάνονται, πως με την πάταξη της λαθροθηρίας, θα παύσουν να έχουν λόγο ύπαρξης και έτσι θα χάσουν τα εκατομμύρια που λαμβάνουν από τα ευρωπαϊκά λόμπι.

Η στάση του ΕΛΑΜ ευθύς εξαρχής ήταν ξεκάθαρη και δεν έχουμε μετακινηθεί καθόλου όλο αυτό το διάστημα.

Με κύριο σκοπό την πάταξη της λαθροθηρίας, την ενίσχυση του επιπέδου του κυνηγίου και την διατήρηση της παράδοσης έχουμε αισίως καταλήξει σε αυτό το νομοθέτημα.

Αυτό το σώμα καλείται σήμερα θα δικαιώσει τους 50 και πλέον χιλιάδες κυνηγούς που στο τέλος της ημέρας είναι οι μοναδικοί ενεργοί περιβαλλοντιστές.

Φυσικά η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού δεν σημαίνει ότι θα παύσουμε να επιδιώκουμε την συνεχή βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας του κυνηγιού.

Με την εφαρμογή της νομοθεσίας, θα εντοπίσουμε τυχόν κενά και δυσλειτουργίες και θα εργαστούμε για την απάλειψή τους.