Οι θιασώτες της Διζωνικής θα πρέπει σιγά-σιγά να μαζεύονται διότι και αυτό το ταξιδάκι όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά για ακόμη μια φορά έδωσαν το δικαίωμα στην Τουρκία να εξευτελίσει τον ελληνισμό της Κύπρου και ασφαλώς δεν υπήρξαν ούτε για αυτό το θέμα αντιδράσεις. Αυτή την φορά οι δηλώσεις εστιάστηκαν γύρω από τα όνειρα και ο Τσαβούσογλου σαν σύγχρονος ονειροκρίτης άρχισε να μιλά για όνειρα και για τις ερμηνείες τους.

Εκτός ασφαλώς από τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακκιντζί που ήταν ιδιαίτερα προκλητικές για την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα γνωστά τερτίπια του για δυο συνιστώσες πολιτείες, ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων από την μητέρα Τουρκία κλπ κλπ, είχαμε και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κράν Μοντανά. Τι είπε αυτή την φορα; «Η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα περιμένουν να καταργηθούν οι εγγυήσεις και να φύγει ο τουρκικός στρατός από την Κύπρο. Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο», Είπε μάλιστα αν δεν μπορεί να υπάρξει λύση, δεν έχει σημασία να παρατείνεται αυτή η ιστορία. Απορούμε γιατί δεν τα μαζεύουν από την Ελβετία, αφού όχι μόνο δεν βγαίνει άκρη, αλλά η ειρωνεία από πλευράς Τουρκίας συνεχίζεται.

Τα περί ονείρων από πλευράς Τσαβούσογλου δεν τελείωσαν εδώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα της άρσης των εγγυήσεων είπε το περιβόητο «με αυτό το πλευρό να κοιμούνται». Για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, είπε ότι για την Άγκυρα δεν αποδέχεται καν να συζητήσει όταν η άλλη πλευρά ξεκινά με το ‘μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός. «Αυτό δεν το δεχόμαστε», είπε. «Δείξαμε –είπε- την ελαστικότητα που μπορούσαμε, αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις βασικές αρχές μας». Εάν νομίζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ότι όλοι είμαστε σαν αυτούς που διαπραγματεύεται στις Ελβετίες γελιέται και ονειρεύεται, έτσι γι να μιλάμε στην δική του γλώσσα.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ