Στις 9 Ιουλίου του 2015 τέθηκαν οι βάσεις για εφαρμογή του  Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔ), με την ψήφιση του σχετικού νόμου. Στις 2 Ιουνίου 2017, με απόφαση της Βουλής το Νέο Σύστημα Διορισμών προχωρά κατόπιν συγκεκριμένων τροπολογιών.  Ένα Νέο Σύστημα Διορισμού που έρχεται για να «εκσυγχρονίσει» την εκπαίδευση, όπως δηλώνει ο Υπουργός, αφού μέσω αυτού θα επιλέγονται οι  «καλύτεροι» και «ικανότεροι» εκπαιδευτικοί.

Με αυτά τα δεδομένα οι φόβοι εκατοντάδων εκπαιδευτικών, ηλικίας 30-33,  ότι θα απωλέσουν τις εργασίες τους, επιβεβαιώνονται. Αγωνία, άγχος, αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Ο εργοδότης τους, το Υ.Π.Π.,  που για 10 περίπου χρόνια τους εργοδοτεί και τους εμπιστεύτηκε χιλιάδες παιδιά, θεωρεί πλέον ότι δεν είναι οι καλύτεροι και οι ικανότεροι και τους πετά στον δρόμο.

Έξω από τη Βουλή, την Παρασκευή 2 Ιουνίου, οι εκπαιδευτικοί περιμέναμε να ακούσουμε κάτι θετικό, να έχουμε από κάπου να πιαστούμε και να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει, θα διασφαλιστούμε και δε θα χάσουμε τις δουλειές μας. Βλέπαμε ο ένας τον άλλο και σκεφτόμασταν  τι θα απογίνουμε… Τι θα απογίνουν οι οικογένειές μας, τα σπίτια μας, τα δάνειά μας, η ζωή μας… Εναποθέσαμε τις ελπίδες μας στους βουλευτές και περιμέναμε να κάνουν το σωστό. Αλλά απλώς μας έδωσαν τη χαριστική βολή και σκότωσαν  τα όνειρά μας.

Το Υ.Π.Π. ξεκίνησε μια προσπάθεια να αλλάξει τα πράγματα στην εκπαίδευση. Το ξέρουμε ότι κάθε αλλαγή είναι δύσκολη και δεν είμαστε εναντίον των μεταρρυθμίσεων, όταν αυτές γίνονται μετά από σοβαρή μελέτη και είναι τεκμηριωμένες. Στην περίπτωση όμως του Νέου Συστήματος Διορισμών παρατηρήθηκε προχειρότητα και πίεση, για να προχωρήσει. Κι όλα αυτά στο βωμό εξυπηρέτησης συμφερόντων. Κακά τα ψέματα, πώς θα δώσουμε κίνητρα σε άτομα που επιλέγουν να σπουδάσουν δάσκαλοι και καθηγητές σε ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια;

Όλα αυτά δεν προβλημάτισαν τον Υπουργό πριν την ψήφιση του Σχεδίου; Μα φυσικά! Αλλά βλέπετε είναι πολλά τα συμφέροντα. Πώς θα επιλέγουν τους παιδαγωγικούς κλάδους στα Πανεπιστήμια οι φοιτητές, αν ξέρουν ότι δε θα διοριστούν ποτέ; Με την εφαρμογή αυτού του συστήματος τους πούλησαν ψεύτικες ελπίδες ότι κάποτε θα διοριστούν.

Υπάρχουν πολλά σημεία του Νέου Συστήματος Διορισμών που θα μπορούσα να σχολιάσω και να αποδείξω ότι όλα έγιναν βιαστικά και πρόχειρα. Θα σταθώ στα λόγια όμως του Υπουργού που συνεχώς δηλώνει πως θα επιλέγονται οι καλύτεροι, οι ικανότεροι και πιο άξιοι, για να διδάσκουν. Να απαντήσω στον κύριο Υπουργό ότι όλοι εμείς που πετά έξω από τα σχολεία, για να τα βελτιώσει, έχουμε δώσει εισαγωγικές εξετάσεις και έχουμε περάσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα Πανεπιστήμια Ελλάδας με τις υψηλότερες βαθμολογίες, έχουμε κάνει Μεταπτυχιακά και κάποιοι Διδακτορικά και μάλιστα μας έχει επιμορφώσει πολλές φορές. Ξαφνικά έρχεται να τα αμφισβητήσει όλα αυτά και να μας πετάξει έξω από τα σχολεία. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσεις την παιδεία κύριε Υπουργέ; Αντί να ψάξεις πώς θα βελτιώσεις τα σχολεία που έχουν ένα σωρό προβλήματα να αντιμετωπίσουν, παραμυθιάζεις τον κόσμο πως με το Νέο Σύστημα Διορισμών θα αλλάξουν όλα. Εμείς ευθυνόμαστε για τα προβλήματα των σχολείων;

Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε υπερκαλύψει τους τριάντα μήνες υπηρεσία αθροιστικά. Το Υ.Π.Π. αγνοώντας πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις και την υποχρέωση του να μετατρέψει, όπως  ισχύει σε όλο το Δημόσιο Τομέα, τους συμβασιούχους και αντικαταστάτες  σε αορίστου χρόνου, προχώρησε στην ψήφιση ενός Νέου Συστήματος Διορισμών. Το μόνο που απομένει τώρα είναι όλοι όσοι επηρεάζονται να κινηθούν νομικά. Και τι θα πει το Υπουργείο και οι βουλευτές όταν αναγκαστεί το κράτος να πληρώσει αποζημιώσεις στους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς;

Είμαστε και εμείς παιδιά αυτού του τόπου και καταθέτουμε την ψυχή μας στα σχολεία εδώ και 10 χρόνια; Λυπούμαστε για την στάση του Υπουργού και απογοητευόμαστε από τους βουλευτές που έβαλαν κι αυτοί τη σφραγίδα τους στην καταδίκη μας.

Για να μην γενικεύω την αναφορά μου στους βουλευτές να πω ότι με τροπολογία του Νόμου θα μπορούσαμε απλώς να διασφαλιστούμε όλοι εμείς και να εφαρμοστεί παράλληλα το Νέο Σχέδιο Διορισμών για τις μόνιμες θέσεις. Και τι εννοώ; Οι συμβάσεις και οι αντικαταστάσεις να δίνονταν στους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν τόσα χρόνια, ενώ από τις μόνιμες θέσεις να προσφερθεί το 50% μέσω των εξετάσεων και του Νέου Συστήματος Διορισμών, όπως άλλωστε προνοεί ο νόμος.

Την τροπολογία αυτή θα κατέθεταν κάποια κόμματα στη Βουλή. Την τελευταία όμως στιγμή κάποιοι την απέσυραν και τελικά κατατέθηκε ΜΟΝΟ από το ΕΛΑΜ. Την πρόταση αυτή στήριξαν ΑΚΕΛ, Συμμαχία Πολιτών, ΕΛΑΜ και ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, σύνολο 19 ψήφων. Εναντίον τάχθηκαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, με 23 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 5 που τήρησαν αποχή.  Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση θα ήταν η πιο δίκαια και δε θα δημιουργούνταν τόσα προβλήματα, αφού θα διασφαλιζόταν η εργασία των εκπαιδευτικών με πολυετή υπηρεσία και παράλληλα θα δινόταν η ευκαιρία στους «άριστους των αρίστων», στους «καλύτερους» και στους «ικανότερους» να διεκδικήσουν το 50% των μόνιμων θέσεων. Δυστυχώς όμως, η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε αφού η Βουλή φαίνεται να έδρασε για άλλη μια φορά με ιδιαίτερη προχειρότητα. Ευελπιστούμε όμως ότι τα κόμματα τα οποία μας στήριξαν ευθύς εξαρχής θα συνεχίσουν να το κάνουν και θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την πρόταση αυτή στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και να πείσουν παράλληλα τους υπόλοιπους για την ορθότητα της πρότασης.

Οι μαύρες τρύπες του Σχεδίου είναι πολλές και ο χρόνος θα αποδείξει ότι η προχειρότητα και οι βεβιασμένες κινήσεις από πλευράς υπουργείου θα δημιουργήσουν αμέτρητα προβλήματα. Εμείς θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να διασφαλίσουμε την εργασία μας, γιατί είναι δικαίωμά μας, αλλά και υποχρέωσή προς τα παιδιά μας. Αναμένουμε την κατανόηση των γονιών και της κοινωνίας. Μη μας καταδικάσετε. Μπείτε απλώς στη θέση μας μας για λίγο και σκεφτείτε αν θα καθόσασταν απαθείς αν όλα γύρω σας γκρεμίζονταν.

Μαρία Τιμοθέου

Δασκάλα με δεκάμηνο συμβόλαιο