Αρχίζουν ξανά οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας (αξίζει να του το θυμίζουμε διότι φαίνεται το ξεχνά) Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί.

Ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να επιθυμεί διακαώς η σημερινή συνάντηση να έχει μια κοινή συμφωνία, ώστε οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Γενεύη τον Ιούνιο και μάλιστα από εκεί που είχαν μείνει την προηγούμενη φορά (περί τα τέλη Ιανουαρίου).

Η σημερινή συνάντηση θα γίνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και θα τεθούν θέματα όπως η ευρωπαϊκή ένωση, καθώς και η χρηματοδότηση σε περίπτωση λύσης. Αντιλαμβανόμαστε θα συζητηθούν όχι μόνο τα ποσά που θα χρειαστούν στην απίθανη περίπτωση της λύσης, αλλά πώς αυτά θα διαμοιραστούν στις δύο μεριές. Ανάμεσα στα θέματα συζήτησης είναι και το περιουσιακό. Πάντως, δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες γύρω από την διάθεση του Μουσταφά Ακκιντζί που δείχνει ότι παραμένει στις ίδιες συμπεριφορές από το Μοντ Πελεράν 2 και μετά. Ασφαλώς, δεν θα γίνει ούτε λόγος για τις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά ούτε για τις προκλητικές δηλώσεις που έγιναν κατά καιρούς από τον ίδιο τον Μουσταφά Ακκιντζί.

Πάντως, χθες η διαπραγματευτική ομάδα με την βοήθεια του ειδικού συμβούλου Έσπεν Μπαρθ Είντε είχε πολύωρες συζητήσεις για να προετοιμαστεί η σημερινή ημέρα.

Η ιδέα όχι μόνο της ίδιας της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά και ο τρόπος που πραγματοποιούνται οι συνομιλίες υποβιβάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, προσβάλλουν ότι κτίσαμε μέχρι σήμερα και σαφώς έχουν ξεχαστεί (από τους θιασώτες της λύσης και όχι από τον λαό) τα όσα έπραξαν οι Τούρκοι σε βάρος της Κύπρου μας το 1974.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ