Από την μια έχουμε τον Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη που μας έχει φλομώσει με δηλώσεις του τύπου υπάρχει ανάπτυξη, η Κύπρος αλλάζει, η Κύπρος προσελκύει ξένους επενδυτές και άλλες τέτοιες βαρύγδουπες ατάκες που σαφώς κάνουν τον γύρο των κυπριακών μίντια.

Από την άλλη έχουμε τον  πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη που είδε ότι δεν του βγαίνει με τον Μουσταφά Ακκιντζί και αποφάσισε να επιστρέψει στα θέματα εσωτερικής φύσεως. Μάλιστα, πρόσφατα δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις να επιστραφεί μέρος των χρημάτων από τους κουρεμένους καταθέτες. Με πιο απλά λόγια αυτή η Κυβέρνηση δείχνει ότι η Κύπρος έχει λεφτά, εμείς, όμως, αυτό γιατί δεν το βλέπουμε;

Οι στιγμές που ζούμε με αυτή την Κυβέρνηση, αν μη τι άλλο, είναι κωμικοτραγικές. Δεν ξέρουμε πότε να γελάσουμε και πότε να κλάψουμε. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές ενώ γελάμε ακούμε (τους κυβερνώντες) και κλαίμε και ενώ κλαίμε (τους βλέπουμε)  και αρχίζουμε να γελάμε. Όχι, απο ειρωνεία μα από θυμό. Η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά. Η προσέλκυση ξένων επενδυτών δεν επιφέρει αλλαγές στο σημερινό στάτους κβο της οικονομίας όπως διαμορφώθηκε από τις λανθασμένες ενέργειες των τελευταίων δέκα ετών. Η ανικανότητα των Κυβερνώντων να επιλύσουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών είναι το θέμα που όλοι μας οφείλουμε να συζητήσουμε και να επιλύσουμε διότι τους δόθηκε η περιόδος χάριτος και τίποτα απολύτως δεν έπραξαν.

Πρόσφατα η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε πωλήσεις κόκκινων δανείων. Πολλές, μάλιστα, είναι οι περιπτώσεις που οι δανειολήπτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα καθημερινά τους έξοδα πόσο μάλλον να είναι συνεπείς στις δόσεις τους στις Τράπεζες και οι πιέσεις που δέχονται είναι αφόρητες. Όμως, μέσα σε όλα αυτά καμία κουβέντα για τα αξιόγραφα, καμία κουβέντα για το κούρεμα των καταθέσεων.

Να μην γελιόμαστε (και μεταξύ μας). Οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν και αυτή η Κυβέρνηση προσπαθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να περάσει στο υποσυνείδητό μας ότι έρχεται ανάπτυξη και ότι όλα σιγά-σιγά θα διορθωθούν όπως ακριβώς και η νέα δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη ότι υπάρχει σκέψη για μερική αποζημίωση των κουρεμένων καταθετών.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ