Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ δεν καταλόγισε τους βανδαλισμούς στο ΑΚΕΛ, αλλά το κατήγγειλε για ρητορική μίσους.

Πέραν από τους φυσικούς αυτουργούς, που έσπασαν τα γραφεία στη Λεμεσό, υπάρχουν και οι ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι όλον αυτόν τον καιρό, ακόμα και πριν μπει το ΕΛΑΜ στη Βουλή, καλλιεργούν μίσος με διάφορους χαρακτηρισμούς, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος

Καμία διασύνδεση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ΤΕΠΑΚ δεν έχει το ΕΛΑΜ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρός του Χρίστος Χρίστου στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του «Σίγμα». Εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία του για το γεγονός πως, το ίδιο βράδυ με τους βανδαλισμούς στα γραφεία του εθνικιστικού κόμματος στη Λεμεσό, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση κατά του εθνικισμού και του φασισμού, στην οποία συμμετείχε και το ΑΚΕΛ.

Όπως είπε, δεν συσχετίζει το ΑΚΕΛ με τους βανδαλισμούς, ούτε θεωρεί πως επισήμως το ΑΚΕΛ έκανε κάτι τέτοιο, εξέφρασε, όμως, τον προβληματισμό του για τη ρητορική μίσους που εκσφενδονίζει το ΑΚΕΛ εναντίον του ΕΛΑΜ. Κάποιοι φέρουν ηθική ευθύνη, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, όντως ένας από τους συλληφθέντες για τα επεισόδια του ΤΕΠΑΚ υπήρξε στο παρελθόν υποψήφιος του ΕΛΑΜ. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως ουδέποτε υπήρξε στέλεχος και ούτε είχε κάποια εμπλοκή με τα εσωτερικά του κόμματος. Υπογράμμισε, δε, ότι το κόμμα του διαφωνεί με την άσκηση βίας, καθώς η δράση του βασίζεται καθαρά σε πολιτικές θέσεις και μεθόδους.

Το μίσος μετατράπηκε σε πράξη
Νωρίτερα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», ανέφερε ότι το κόμμα ουδεμία σχέση έχει με τα επεισόδια, τα οποία και καταδικάζει, όπως και τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Άφησε, όμως, σοβαρές αιχμές για στοχοποίηση του κόμματος, η οποία οδήγησε στην επίθεση που δέχτηκαν τα γραφεία του.

«Δυστυχώς, κάποιοι φωτογράφιζαν το ΕΛΑΜ στις ανακοινώσεις τους, έσπειραν μίσος σε αρκετούς αντιφρονούντες προς το ΕΛΑΜ», είπε και τόνισε ότι το μίσος αυτό μετατράπηκε σε πράξη με την επίθεση. Πέραν από τους φυσικούς αυτουργούς, που έσπασαν τα γραφεία, υπάρχουν και οι ηθικοί αυτουργοί, οι οποίοι όλον αυτόν τον καιρό, ακόμα και πριν μπει το ΕΛΑΜ στη Βουλή, καλλιεργούν μίσος με διάφορους χαρακτηρισμούς σε κανάλια και ανακοινώσεις, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ερωτηθείς πού τοποθετεί το ΕΛΑΜ, ο κ. Γεάδη δήλωσε πως πρόκειται για ένα εθνικιστικό κίνημα. «Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιά ούτε ακροαριστερά. Αν ήμασταν ακροδεξιά, θα ήμασταν παρακλάδι του ΔΗΣΥ, αλλά καμία σχέση δεν έχουμε. Μας χωρίζει η άβυσσος», κατέληξε.

Απουσία καταδίκης
Το ΕΛΑΜ επανήλθε αργότερα στο ζήτημα του ΑΚΕΛ, με ανακοίνωσή του. Χαιρέτισε το γεγονός οι πολιτικές δυνάμεις, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, καταδίκασαν την επίθεση κατά των γραφείων του κινήματος.

«Δεν μπορούμε, όμως, να κρύψουμε τον προβληματισμό μας για την απουσία καταδίκης εκ μέρους του ΑΚΕΛ, αφού τελικά είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που δεν καταδίκασε την επίθεση κατά των γραφείων μας, η οποία μάλιστα έγινε την ίδια μέρα, την ίδια ώρα περίπου και σε λίγη απόσταση από την εκδήλωση που διοργάνωνε κατά του εθνικισμού, μαζί με άλλες αριστερές οργανώσεις», ανέφερε το κόμμα.

«Διερωτόμαστε αν για κάποιους υπάρχει καλή και κακή βία ή επικροτούν τη βία κατά του Κινήματός μας. Οι επιθέσεις δεν πρόκειται να μας λυγίσουν, ούτε οι πολιτικές τρομοκρατίας να μας φιμώσουν», κατέληξε η ανακοίνωση.

Μικαέλλα Λοΐζου