Με αφορμή την μαζική κάθοδο τουριστών που αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες στα τουριστικά θέρετρα της Κύπρου,  ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και κέντρων αναψυχής σπεύδουν να ενισχύσουν την υποδομή τους με νέες προσλήψεις εργατικού δυναμικού. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δεν βρίσκουν άρτια καταρτισμένο προσωπικό που θα μπορεί να στελεχώσει τις κενές θέσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω της αύξησης στις κρατήσεις για όλο το καλοκαίρι.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αλόγιστες προσλήψεις αλλοδαπών την στιγμή που στην Κύπρο υπάρχουν αρκετές χιλιάδες άνεργοι. Ασφαλώς και εδώ φέρει τεράστια ευθύνη και η ίδια η κυβέρνηση, αλλά και οι εκάστοτε κυβερνήσεις που ουδέποτε μερίμνησαν κατά τις χειμερινές περιόδους να εκπαιδεύσουν προσωπικό για να μπορεί να καλύψει αυτές τις προυποθέσεις, ώστε να καλύψει τις κενωθείσες θέσεις στην ευρύτερη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Μάλιστα, ουδέποτε η Κυβέρνηση επιδίωξε να ενημερώσει τους νέους που βρίσκονται στην ανεργία και στην αναζήτηση εργασίας ότι μπορούν να ασχοληθούν με τον τουριστικό κλάδο.

Ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος για την οικονομία μας και καμία Κυβέρνηση ως σήμερα δεν έπραξε το αυτονόητο. Καμία Κυβέρνηση δεν επιδίωξε να δώσει κίνητρα στους νέους μας να ασχοληθούν με την τουριστική βιομηχανία είτε λέγονται ξενοδοχεία, είτε διαμερίσματα είτε εστιατόρια είτε άλλα Κέντρα Αναψυχής.

Μάλιστα, ενώ όλα δείχνουν ότι μετά από τα μέσα Μαίου αναμένεται να υπάρχει ίσως η καλύτερη πληρότητα στα ξενοδοχεία μας των τελευταίων ετών σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες και ενώ το καλοκαίρι η πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων αναμένεται να είναι υπερπλήρης (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) εντούτοις οι ιδιοκτήτες αυτών των χώρων αναζητούν εργατικό προσωπικό από το εξωτερικό με την ζήτηση να εστιάζεται σε καμεριέρες, μάγειρες, σερβιτόρους.

Για ακόμη μια φορά το κράτος μας δεν φρόντισε για τα αυτονόητα. Θα είμαστε η μοναδική περίπτωση στον κόσμο που θα έχουμε τους νέους μας στην ανεργία, αλλά θα αναζητούμε εργατικό προσωπικό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και στην αγορά εργασίας ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Ποιός είπε ότι δεν υπάρχει προσφορά εργασίας από Ελληνοκύπριους; Γιατί η Κυβέρνηση δεν επιδίωξε τη στιγμή που γνώριζε για αυτή την τουριστική έκρηξη του καλοκαιριού να προχωρήσει κατά την χειμερινή περιόδο σε ενημέρωση του κοινού ότι θα ανοίξουν θέσεις εργασίας; Γιατί δεν προχώρησε έστω σε μερική εκπαίδευση ατόμων που θα επιθυμούσαν να ενταχθούν στην τουριστική βιομηχανία;

Τέλος, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι παρόλη την αύξηση του τουριστικού ρεύματος δεν παρατηρούνται αυξήσεις στους μισθούς που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ