Ομιλίες για τρεις ήρωες της ΕΟΚΑ 1955 – 59 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθησουν όλοι όσοι παρευρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 3/5 στα κατάμεστα γραφεία του Ε.ΛΑ.Μ. Λευκωσίας. Στο πλαίσιο των ιστορικών αναδρομών που πραγματοποιούνται στο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο Λευκωσίας, ο συναγωνιστής Θωμάς Γεωργιάδης, εγγονός του αντάρτη και αγωνιστή Νεοπτόλεμου Λεφτή, αναφέρθηκε στον ήρωα Αντρέα Ζακο. Μια ευγενική ψυχή με ήθος και βαθιά χριστιανική πίστη ο Αντρέας Ζάκος οδηγήθηκε στην αγχόνη έχοντας ως τελευταία του επιθυμία να ακούσει την ηρωική συμφωνία του Μπετόβεν.

Η συναγωνίστρια Έλενα Σταύρου, αναφέρθηκε στη συνέχεια για τον ήρωα του απελευθερωτικού μας αγώνα Γεώργιο Χαραλάμπους. Ο Γεώργιος Χαραλάμπους πέθανε από τραύματα που του προκάλεσαν οι Άγγλοι σε διαδήλωση που όργανωσαν οι μαθητές και οι φοιτητές του Διδασκαλικού κολεγίου Μόρφου. Άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Η τελευταία ιστορική αναδρομή αφορούσε τον ήρωα Γεώργιο Αντωνίου από την Φλάσου.Μια τουρκική σφαίρα στις 19 Μαρτίου 1964 τραυμάτισε θανάσιμα τον Γεώργιο Αντωνίου, ο οποίος εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ έχοντας ως γνώμωνα την αγάπη του για την πατρίδα και την πίστη του στις υπέρτατες αξίες.

Στη συνέχεια της συνάντησης ο συναγωνιστής Χρίστος Σαββίδης απο την Κερύνεια αφηγήθηκε την πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής του. Το 1991, ο Χρίστος Σαββίδης ήταν ο τέταρτος νέος που συνελήφθη παράνομα και υπέστη κακομεταχείριση ,εξευτελισμό και βάναυση διαμονή στις φυλακές του Αττίλα.

Μαζί με φίλο του ο νεαρός τότε Χρίστος κατέβασε την τουρκική σημαία και τη σημαία του ψευδοκράτους απο τους ιστούς που βρίσκονταν στην απαγκιστρωμένη περιοχή της Πύλης Πάφου. Απο την πρώτη στιγμή που συνελήφθη, ο Χρίστος Σαββίδης άρχισε τόσο για τον ίδιο όσο και για τους δικούς του, ένας εφιάλτης. Το χρονικό διάστημα της αιχμαλωσίας του ήταν σαν ολόκληρος αιώνας αφού είχε χαθεί η αίσθηση του χρόνου και η πραγματικότητα. Το παράλογο και σκληρό πρόσωπο των Τούρκων δεν θα το ξεχάσει ο Χρίστος Σαββίδης ποτέ. Την συγκινητική του όμως αφήγηση, έκλεισε με την προτροπή σε όλους ότι οι Έλληνες ξέρουν να αγωνίζονται και να επιβιώνουν στα δύσκολα.

Τελευταίος τον λόγο πήρε ο επαρχιακός του Ε.ΛΑ.Μ. Λευκωσίας Γιώργος Χατζηιωάννου ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για διάφορες προγραμματισμένες εκδηλώσεις των επόμενων ημερών, ακούστηκαν εισηγήσεις και συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό μας ύμνο.