Το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων από τον νεοσουλτάνο συνεχίζεται. Αυτή την φορά ο Ταγίπ Ερντογάν προφασίζεται ότι θα υλοποιήσει σεισμικές έρευνες σε περιοχή εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, ανοικτά της Αμμοχώστου. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο ασφαλώς και αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της.

Όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του κυπριακού. Είναι τέτοιος ο σεβασμός προς την Κυπριακή Δημοκρατία που την ώρα τον συνομιλιών ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει το Μπαρμπαρός για έρευνες. Ο «έταιρος» συνομιλητής, όμως, Μουσταφά Ακκιντζί δεν ζήτησε να διορθωθεί το λάθος αυτή την φορά από την πλευρά της Τουρκικής Κυβέρνησης. Διότι και ο κατοχικός ηγέτης συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που συμπερίφερεται ο νεοσουλτάνος Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση επιχειρείται από την Τουρκία η δέσμευση περιοχής εντός της χωρικής θάλασσας, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, ανοικτά της Αμμοχώστου, για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών μεταξύ 21 Απριλίου και 30 Ιουνίου 2017, από το ερευνητικό πλοίο “BARBAROS HAYREDDIN PAŞA” και το υποστηρικτικό πλοίο “BRAVO SUPPORTER. Εάν όλα αυτά συμβούν τότε θα έχουμε παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμβατικό και εθιμικό, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Τόσο το ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ μετά από τα γνωστά που συνέβησαν εντός του κοινοβουλίου μας με την παρότρυνση του Μουσταφά Ακκιντζί θα πρέπει πλέον να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να διαπιστώνουν πόσο δίκαιο είχε σε όλα όσα έλεγε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Ούτε ο Μουσταφά Ακκιντζί έδειξε καλύτερο πρόσωπο, αλλά ούτε και ο Ερντογάν και οι υποκλίσεις τους στον κατοχικό ηγέτη δεν έπιασε τόπο.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ