Δεν συμμαζεύεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Συνεχίζει να απειλεί προς πάσα κατεύθυνση δείχνοντας εκ νέου όχι μόνο το δικό του σκληρό πρόσωπο, αλλά και ολόκληρη την στάση που υιοθετεί εδώ και αιώνες η Τουρκία απέναντι στον απανταχού ελληνισμό.

Τώρα, ασφαλώς μετά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (51,4% στο Ναι), ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ακόμη έναν λόγο να απειλεί προς πάσαν κατεύθυνσην, αφού του δόθηκαν οι υπερεξουσίες που ποθούσε και επιθυμούσε, ασχέτως εάν πολλαπλασιάζονται οι φωνές τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας ότι η όλη διαδικασία του δημοψηφίσματος δεν είχε τις ασφαλιστικές δικλείδες που απαιτούνταν.

Οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι διχασμένες όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα, αλλά και προς τον τρόπο που αυτές διεξήχθησαν. Σύμφωνα με την πρόεδρο της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ που ήρθε στην Τουρκία, Τάνα ντε Ζουλουέτα, υπήρξαν παρατυπίες κατά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος: Το δημοψήφισμα δεν διεξήχθη επί ίσοις όροις μεταξύ των υποστηρικτών του «ναι» και του «όχι». Κατά τη διαδικασία καταμέτρησης κατάργησε την ασφάλεια. Η απόφαση της εκλογικής επιτροπής για το θέμα των σφραγίδων είναι αντιφατική. Ωστόσο, σε ερώτηση εάν διαπίστωσαν ότι έγινε νοθεία, απάντησε ότι «είναι νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο».

Ο Σέζαρ Φλορίν Πρέντα, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που επιτήρησε την ψηφοφορία, έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. «Γενικά το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το νομικό πλαίσιο ήταν ανεπαρκές για τη διεξαγωγή μιας γνήσιας δημοκρατικής διαδικασίας», είπε ο Πρέντα.

Με αυτή την Τουρκία έχουμε να κάνουμε και εμείς και όχι μόνο αποδείχτηκε μέσα από την ιστορία μας, αλλά και γενικότερα από τα όσα συμβαίνουν εδώ και δυο χρόνια με τις εντατικές συνομιλίες για την λύση τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με την οποία τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ διακαώς ποθούν αψηφώντας όλους αυτούς τους κινδύνους που δημιουργούνται από τα υπερπρονόμια που ήδη δίδουμε στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί. Ένας κατοχικός ηγέτης που λαμβάνει οδηγίες απευθείας από τον Ταγίπ Ερντογάν, που είναι ένας Τούρκος ηγέτης που απειλεί τους πάντες και τα πάντα. Είναι με πιο απλά λόγια μια οθωμανική αλυσίδα που ξεκινά από την Τουρκία, φτάνει στα κατεχόμενα και συνεχίζεται και στο εξωτερικό όπου ζουν Τούρκοι. Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αντιληφθεί αυτό το αλυσιδωτό οθωμανικό δημιούργημα και προσπαθούν να το σπάσουν όπως η Ολλανδία που επιτυχώς δεν άφησε την Τουρκική Κυβέρνηση να προχωρήσει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις υπερ του Ναι εντός της χώρας τους. Εδώ, δυστυχώς τα δήθεν μεγάλα κόμματα αυτού του τόπου θέλουν να μας ενώσουν και εμάς με αυτή την αλυσίδα, αλλά ευτυχώς για τον Ελληνισμό έχουν γνώσιν οι φύλακες του έθνους.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ