Το «λάθος» που διόρθωσαν στην Βουλή ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί δεν φαίνεται ότι ήταν αρκετό για να υποβοηθήσει όχι μόνο τις συνομιλίες, αλλά ούτε και την στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι σε τέτοιο βαθμό χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου που ξεμπροστιάζουν την στάση ΔΗΣΑΚΕΛ και αποδεικνύουν ότι η πολιτική του «καλού παιδιού» και της υπόκλισης, που ακολουθούν όχι μόνο είναι ντροπιαστικές για τον Ελληνισμό, αλλά αποθρασύνει εντελώς και τους Τούρκους απέναντί μας. Σημειώνουμε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμήνυσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει σημαντικά βήματα σε σχέση με το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου ως απάντηση στην «ελληνοκυπριακή πλευρά» (όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία) η οποία δεν υποχώρησε στο θέμα παρά τις προειδοποιήσεις. Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Τουρκία καταβάλλει «ειλικρινή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού» αλλά όπως υποστήριξε «δεν βλέπουμε μια ειλικρινή προσπάθεια στην ελληνοκυπριακή πλευρά», η οποία όπως υποστήριξε οφείλεται στο προεκλογικό κλίμα.

Υπενθυμίζουμε ότι την Κυριακή του Πάσχα, στην Τουρκία θα ολοκληρωθεί το περιβόητο δημοψήφισμα στην Τουρκία για να δώσει ή όχι τις υπερεξουσίες στον Ταγίπ Ερντογάν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το ΟΧΙ έχει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά με τον Ερντογάν στην ηγεσία κανείς στην Τουρκία δεν ξέρει τι ακριβώς μπορεί να συμβεί έστω και την υστάτη.

Με αφορμή ασφαλώς το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία θεωρείται και η ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να μην επιτρέψει τη τέλεση λειτουργίας στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό. Είναι εξάλλου γνωστές οι σχέσεις της σημερινής ψευδοκυβέρνησης των κατεχομένων με την Άγκυρα. Αποστολή της ήταν από την αρχή να εξυπηρετήσει όλες τις απαιτήσεις που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα, Σε γραπτή ανακοίνωση του ο Ερτουγλούρογλου ανέφερε πως δεν θα επιτραπεί στους Ελληνοκυπρίους να εκμεταλλεύονται τη θρησκευτική ελευθερία, ώστε να στέλνουν πολιτικά μηνύματα.

Βλέποντας όλα τα πιο πάνω καθώς και όλες αυτές τις απειλές της Τουρκίας προς τον ελληνισμό γενικότερα αντιλαμβανόμαστε ότι όχι μόνο το «λάθος» για το Ενωτικό Δημοψήφισμα όπως το αποκαλούν δεν πρόκειται να τους συνετίσει, αλλά ότι και να κάνουν το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ θα δίνουν τις ευκαιρίες στην Τουρκία να προσβάλλει τον Ελληνισμό, να ζητάει περαιτέρω υποταγή και στο τέλος να θέλει υπό την κατοχή της ολόκληρη την Κύπρο.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο