Συζητήθηκε σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπρόσωπων η Συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση του Ισραήλ.

Σκοπός του νόμου που προτάθηκε ήταν η κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ σχετικά με το Καθεστώς των Δυνάμεών τους.  Σημειώνεται ότι η εν λόγω συμφωνία υπογράφηκε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Υπουργό Άμυνας στη Λευκωσία, στις 24 Φεβρουαρίου 2016, δυνάμει της εξουσιοδότησης του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 16 Φεβρουαρίου 2016 και το τελικό κείμενό της εγκρίθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας η συμφωνία καθορίζει και ρυθμίζει το καθεστώς του στρατιωτικού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και του πολιτικού προσωπικού που το συνοδεύει και συμμετέχει ή είναι συνδεδεμένο με στρατιωτικές δραστηριότητες του κράτους αποστολής που βρίσκεται στο έδαφος του κράτους αποδοχής, στο πλαίσιο στρατιωτικής συνεργασίας και στρατιωτικών ασκήσεων.

Σε τοποθετήσεις που έκαναν αντιπροσώποι των κομμάτων στην ολομέλεια της Βουλής υποστήριξαν ότι για την άμυνα της Κύπρου χρειάζονται στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο κ.ο.κ.

Απαντώντας στις τοποθετήσεις ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) τόνισε ότι «αυτό που χρειάζεται για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου είναι η επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και η παρουσία Ελληνικών Πολεμικών Αεροσκαφών στην Κύπρο», παρουσία που διακόπηκε δυστυχώς με πρωταγωνιστή την Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Πέραν αυτού, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ χαρακτήρισε την συμφωνία ετεροβαρή και δήλωσε πως το ΕΛΑΜ θα τηρήσει αποχή κατά την ψήφισή της.