Οι προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου συνεχίζονται με παράθεση μυστικών δείπνων και πρωτοβουλίων μέσω του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπερν Μπαρθ Έιντε, αλλά και με τις ευχές των δυο μεγάλων κομμάτων του τόπου ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί την Κυπριακή Δημοκρατία με δηλώσεις και στρατιωτικές ασκήσεις και μάλιστα με την στήριξη του ψευδοκράτους του Μουσταφά Ακιντζί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές ασκήσεις διεξάγονται σε συνεννόηση με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το λεγόμενο FIR των κατεχομένων. Το γεγονός αυτό προκαλεί πολλές φορές προβλήματα στην πολιτική αεροπορία και στα αεροσκάφη που πετούν στο κυπριακό FIR. Η τουρκική στάση συνιστά παράβαση και σαφή αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο FIR, καθώς και επιβεβαίωση της κατοχής. Υπενθυμίζουμε ότι οι σχετικές ΝΟΤΑΜ έχουν εκδοθεί και από το ψευδοκράτος, και πιο συγκεκριμένα από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου σε δυο επίπεδα.

Πάγια πρακτική των Τούρκων είναι να χρησιμοποιούν την αεροπορία τους κατά τρόπον ώστε να πετά γύρω από την Κύπρο, την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε επιχειρησιακή δράση τουρκικά πλοία και υποβρύχια λόγω και της κρίσης στη Συρία. Και όμως, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, κάποιοι συνεχίζουν να έχουν τα μάτια τους κλειστά επιθυμώντας να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση Τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας!

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου