Ξεκάθαρος όσο ποτέ άλλοτε, ο κατά τα άλλα συγκαταβατικός κατοχικός ηγέτης, σε συνέντευξη του που έδωσε στην εφημερίδα «Πολίτης» και «Yeni Duzen», τόσο ως προς το θέμα των εγγυήσεων, όσο και προς το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών.

Από την μια θέτει θέμα παρουσίας του τουρκικού στρατού για μετά την εφαρμογή ομοσπονδίας, διάρκειας 15 χρόνων, για να «διασφαλίσει» μέσω απειλών την εκ περιτροπής προεδρία, αφού ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. αδυνατούν να το πράξουν, όπως δηλώνει, γιατί «χρειάζονται ομοφωνία», κάτι που δεν θα χρειάζεται η Τουρκία, αφού θα επεμβαίνει όποτε το θεωρήσει σωστό.

Από την άλλη, ξεκαθαρίζει το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών αποσαφηνίζοντας τον σκοπό της Τουρκίας που δεν είναι άλλος από την δημογραφική αλλοίωση της Κύπρου, ενώ διευκρινίζει ότι με την λύση η Τουρκία δεν θα μπει από την πίσω πόρτα στην ΕΕ, αλλά από την κύρια είσοδο, αφού θα ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια που είναι κλειστά λόγω Κυπριακού.

Δυστυχώς για τον θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, αλλά και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σε Δελτία Τύπου, ακόμα και στο Εθνικό Συμβούλιο, όμως κάποιοι εκ της κυβερνήσεως, ακόμα και του ενδιάμεσου χώρου, θεωρούσαν ανεδαφικά τα όσα λέγαμε. Σήμερα έρχονται να επιβεβαιωθούν με τον χειρότερο τρόπο και όλοι τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Οι στόχοι και οι επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς είναι ξεκάθαρες και διαχρονικές, δυστυχώς όμως εμείς επιμένουμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε.

Γραφείο Τύπου

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)