Στην ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την παιδεία την Παρασκευή 10/2/2017, ο βουλευτής Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Λίνος Παπαγιάννης, κατά την ομιλία του δήλωσε πως κύριο μέλημα του ΕΛΑΜ είναι η διαπαιδαγώγηση των μαθητών με Εθνικά ιδεώδη σε μια Ελληνορθόδοξη βάση. Τόνισε επίσης πως θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το τρίπτυχο που ασπάζεται το Ε.ΛΑ.Μ. και δεν είναι άλλο από το “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια”.

Ακολουθεί ολόκληρη η Ομιλία του Βυλευτή Αμμοχώστου Λίνου Παπαγιάννη:

Ξεκινώντας την ομιλία μου θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σε όλους, πολιτική ηγεσία, βουλευτές, καθηγητές, γονείς αλλά και μαθητές ότι στόχος του Ε.ΛΑ.Μ. είναι πρωτίστως η δημιουργία σχολείων που να έχουν ως κύριο μέλημα την διαπαιδαγώγηση των μαθητών με Εθνικά ιδεώδη σε μια Ελληνορθόδοξη βάση.

Η νεολαία αποτελεί το μέλλον, γι΄ αυτό πρέπει να δώσουμε σε αυτούς τις καλύτερες υποδομές, εφοδιάζοντας τους κατάλληλα για το μέλλον. Για το κίνημα μας, πάγια θέση είναι ότι πρέπει να μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους, της φυλής και της Πίστης μας, γι αυτό είναι αναγκαία η ορθή εκπαίδευση που θα πρέπει να λαμβάνουν οι μαθητές μας.

Ένα σημείο στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω είναι η απαραίτητη διδασκαλία, χωρίς εξαίρεση, των Θρησκευτικών και των Αρχαίων Ελληνικών. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι Έλληνες μόνο από καταγωγή αλλά και από αγωγή. Επειδή πολλοί προέβαλαν τον ισχυρισμό όταν υπάρχουν ξένοι μαθητές οι οποίοι θα πρέπει να τύχουν εξαίρεσης, πρώτο θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, ότι αυτοί είναι φιλοξενούμενοι. Δεύτερο, αν αύριο ξένοι γονείς και μαθητές, προβάλουν τον ισχυρισμό ότι επειδή είναι ξένοι δεν τους νοιάζει η ιστορία της Κύπρου, με την δική σας λογική θα πρέπει να αλλάξουμε τον νόμο και να εξαιρέσουμε και την ιστορία; Δυστυχώς όπως είναι γνωστό ενός κακού μύρια έπονται, γι αυτό το Κίνημά μας τονίζει ειδικά ότι τα μαθήματα αυτά πρέπει να διδάσκονται σε όλους τους μαθητές ανεξαιρέτως και χωρίς καμία διάκριση.

Επίσης δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε αντίθετοι με την ενισχυτική εβδομάδα μετά τις εξετάσεις. Η αντιπρόταση μας στην επιτροπή, ήταν να γίνεται η αξιολόγηση κατά την διάρκεια του έτους και όχι μέσα σε μια εβδομάδα μετά τις εξετάσεις.

Ζητήσαμε επίσης, να αυξηθεί η διδακτική περίοδος έτσι ώστε να μπορέσει ο καθηγητής να καλύψει την ύλη, καθώς με τα σημερινά δεδομένα κάνουμε το έργο του καθηγητή εξαιρετικά δύσκολο.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θέλουμε ξεκάθαρα να δηλώσουμε ότι θέση μας είναι ότι η νέα νομοθεσία πρέπει να λειτουργήσει δοκιμαστικά για 2 χρόνια και σε περίπτωση που είναι επιτυχημένος ο θεσμός τότε να συζητήσουμε αν θα εφαρμοστεί κάτι ανάλογο για την 3η λυκείου, αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους μαθητές να δώσουν 3 εξετάσεις εκ των οποίων οι 2 να είναι σε διάστημα 15 ημερών.

Ακόμα 2 σημεία που θέλουμε να θίξουμε είναι οι Ασάφειες και οι ανακρίβειες για τα χρονοδιαγράμματα του Β΄ τετραμήνου καθώς και η συρρίκνωση του διδακτικού χρόνου και ο κίνδυνος αύξησης της παραπαιδείας. Με δική μας πρόταση αυξήθηκε η διδακτική περίοδος.

Ένας άλλος τομέας που δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση και δυστυχώς τα δυο μεγάλα κόμματα, ο Δησυ και το Ακελ δηλαδή, αρνήθηκαν να αποδεχτούν είναι οι Εθνικές Επέτειοι να διδάσκονται για 2 σχολικές περιόδους. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη μας εισήγηση που κατατέθηκε στην επιτροπή, αφορούσε το Ενωτικό Δημοψήφισμα, την γιορτή των τριών Ιεραρχών, τα Οκτωβριανά, την 1η Απριλίου και την γενοκτονία των Ποντίων. Ως το μόνο Εθνικιστικό Κίνημα στην Κύπρο έχουμε υποχρέωση να προωθούμε και να στηρίζουμε αυτές της εξαιρετικής σημασίας επετείους και αυτό πράττουμε. Η σημερινή μας τροποποίηση έρχεται να προσθέσει στους κανονισμούς, μια επέτειο η οποία λανθασμένα απουσιάζει από τις σχολικές εορτές και δεν είναι άλλη από την επέτειο του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, η οποία αποτελεί κομβικό σημείο της ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού και κατ’ επέκταση της Κύπρου. Ερχόμαστε να καλύψουμε ένα κενό που δυστυχώς εντοπίσαμε και έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε. Ελπίζουμε όλοι να υπερψηφίσουν την τροπολογία μας, για να προστεθεί η συγκεκριμένη επέτειος στις σχολικές εορτές.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το τρίπτυχο που ασπάζεται το Ε.ΛΑ.Μ. και δεν είναι άλλο από το «ΠΑΤΡΙΣ – ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ».  Γι αυτό σαν ΕΛΑΜ κύριο μέλημα μας είναι η δημιουργία μιας εθνοκεντρικής Παιδείας, που θα πρέπει να εδράζεται πάνω στις παραδοσιακές αιώνιες αξίες του Ελληνισμού που επέτρεψαν στο ελληνικό έθνος όχι μόνον να επιβιώσει αλλά και να μεγαλουργήσει στο παρελθόν.