Καταψηφίστηκε η σημερινή τροπολογία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), με το οποίο αφαιρούσαμε από τον προϋπολογισμό για τις Τ/Κ περιουσίες, του 2017, κονδύλι ύψους €355.830, που αφορούσε επιδιόρθωση, συντήρηση τουρκοκυπριακών αρχαίων μνημείων, τεμενών και κοιμητηρίων.

Μια πρόταση την οποία καταψήφισαν σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα, με φθηνές δικαιολογίες.

Θεωρούμε προκλητική την παραχώρηση τέτοιου ποσού, την ίδια στιγμή μάλιστα, που οι δικές μας περιουσίες, οι θρησκευτικοί μας χώροι, τα κοιμητήρια και τα αρχαία μας μνημεία έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού και στην καλύτερη έχουν μετατραπεί σε στάβλους.

Επί της ευκαιρίας όμως, δεν μπορούμε να μην στηλιτεύσουμε και την στάση της κυβέρνησης, η οποία εκμεταλλευόμενη τα οικονομικά δεδομένα επικαλείται την κρίση για να αποκόπτει επιδόματα από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, μονογονιακές οικογένειες, πολύτεκνους, ακόμα και από το μέλλον αυτής της χώρας, τους φοιτητές.

Σε αντίθετη περίπτωση δείχνει την μέγιστη επιείκεια και ευαισθησία όταν πρόκειται να ψηφιστούν κονδύλια που αφορούν τουρκοκυπρίους και μετανάστες, μετατρέποντας με την στάση τους αυτή, τους Έλληνες της Κύπρου σε πολίτες δεύτερη κατηγορίας.

Η δικαιολογία που προβλήθηκε από τα πλείστα πολιτικά κόμματα, ότι δεν μπορούν να αφεθούν να ερειπωθούν και να καταστραφούν, είναι ανεδαφική και φθηνή, καθώς η αποκοπή του συγκεκριμένου ποσού για το 2017, δεν σημαίνει ότι θα προκαλούσε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως όμως η παροχή αυτού του ποσού σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όχι μόνο θα βοηθούσε, αλλά θα πρόσφερε και χαμόγελο σε παιδιά και οικογένειες που δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό, ή τα σπίτια τα οποία διαμένουν είναι προς κατάρρευση.

Είναι τραγικό στον 21ο αιώνα, με τόση ευκολία να επικαλούνται κάποιοι την οικονομική κρίση, για να θέσουν σε εφαρμογή πολιτικές λιτότητας, πραγματοποιώντας κάθε είδους περικοπή ενάντια στον λαό, ενώ σε αντίθετη περίπτωση να επιδεικνύουν τόση ευαισθησία όταν πρόκειται να υπερψηφίσουν κονδύλια για τεμένη, τ/κ κοιμητήρια και άλλα. Ας το έχουν στο μυαλό τους καλά, όταν την επόμενη φορά κάποιος συμπατριώτης μας ψάχνει ένα πιάτο φαγητού, δεν έχει τα απαραίτητα για τα παιδιά του, ή κινδυνεύει να μείνει χωρίς ρεύμα, λόγο κάποιας μικροοφειλής.

Οι πράξεις όλων είναι εκεί και είναι στην ευχέρεια του λαού να τους κρίνει.