Μπορεί οι διαπραγματεύσεις στην Γενεύη να βρίσκονται στην σκιά κάποιων πρώτων συμφωνίων, αλλά η αναγνώριση του ψευδοκράτους βρίσκεται στο φως και η φωταγώγηση γίνεται από την Ελληνοκυπριακή πλευρά καταργώντας τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής και τα όσα συνέβησαν από τον Αττίλα το 1974.

Διερωτώμαστε προς τι η νέα συνάντηση στην Γενεύη και γιατί μετέβησαν οι αρχηγοί άλλων κομμάτων για να συνοδεύσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, από την στιγμή που ήδη διαρρέουν πληροφορίες ότι ο Μουσταφά Ακιντζί μετά ασφαλώς από οδηγίες του Ερντογάν παρουσιάζεται εκ νέου αδιάλλακτος όπως ακριβώς έγινε και στο Μοντ Πελεράν 2.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν τα βρίσκουν ούτε στο εδαφικό, ούτε στο περιουσιακό ούτε στην εκ περιτροπής προεδρία, ούτε στο κόστος της λύσης, αλλά ούτε στην αποχώρηση στρατευμάτων και αφού σε όλα αυτά τα πολύ σημαντικά που θα ορίσουν και το θέμα της βιωσιμότητας ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τα βρίσκουν γιατί πράγμα συνομιλούν και τι ακριβώς αναμένουν;

Είναι πασιφανές ότι έχουν αποτύχει και ταυτόχρονα έχουν δώσει αναγνώριση στον Μουσταφά Ακιντζί. Το πείσμα τους μας φέρνει ενώπιον νέων κινδύνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και το σκηνικό στο περιουσιακό είναι παρόμοιο, για το οποίο η συζήτηση χθες έγινε σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και το χάσμα φαίνεται να μην έχει γεφυρωθεί. Τα κεφάλαια Οικονομίας και ΕΕ τελικά δεν τέθηκαν καθόλου επί τάπητος και αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διαπραγματευτών, οι διαφωνίες σε όλο το φάσμα υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε 50, αλλά τουλάχιστον οι μισές από αυτές θεωρείται πως αποκλείεται να μπορούν να γεφυρωθούν στο πλαίσιο του διαλόγου στη Γενεύη. Με πιο απλά λόγια θα συνεχίσουμε να συζητούμε επ΄άπειρον την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία χρεώνοντας τον Ελληνοκυπριακό λαό με υπέρογκα ποσά για το κόστος των διαπραγματεύσεων και παράλληλα δίδουμε συνεχώς περιθώρια αναγνώρισης των εξουσίων και τον αρμοδιοτήτων της ψευδοκυβέρνησης του Μουσταφά Ακιντζί.