Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταψήφισε τον προϋπολογισμό που εν πολλοίς έδωσε η τρόικα, αφού πέρα από τι διαλαλούν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης ότι βγήκαμε από το μνημόνιο, η πραγματικότητα είναι άλλη και αποτυπώνεται καθημερινά στους δρόμους. Ναι μεν μπορεί να σταμάτησε η χρηματοδότηση, όμως το δύσκολο κομμάτι τώρα ξεκινά, αφού θα πρέπει να καταβάλουμε τις δώσεις μας, εντός μάλιστα του χρονικού πλαισίου που μας έχουν καθορίσει.

Για όσους όμως συνεχίζουν να λένε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε κάτω από την ηγεμονία της διεθνών τοκογλύφων, ας μελετήσουν τα διάφορα νομοσχέδια που καταφθάνουν συχνά πυκνά ενώπιον της Βουλής, με την αναφορά ότι αυτό είναι στα πλαίσια μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση μας με την τρόικα.

Πέρα όμως από την καταψήφιση, το ΕΛΑΜ κατέθεσε τις δικές του τροπολογίες επί του προϋπολογισμού και παρότι το κίνημά μας είναι νεοεισερχόμενο στην Βουλή, κατέθεσε τις πιο πολλές στον αριθμό, 31 συγκεκριμένα, αφήνοντας κατά πολύ πίσω τους υπόλοιπους, ακόμα και τα μεγάλα κόμματα. Αξιωσημείτωτο είναι ότι όλες οι τροποποιήσεις του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), είτε αφορούσαν διαγραφή, είτε μείωση, είτε δέσμευση κονδυλίων, απορρήφθηκαν.

Πιο κάτω παρουσιάζουμε κάποιες από τις προτάσεις μας για διαγραφή κονδυλίων. Θα αναλύσουμε σε μεταγενέστερο στάδιο πιο διεξοδικά ότι καταθέσαμε, καθώς και την αντιμετώπιση που έτυχαν από τα διάφορα κόμματα.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ζητήσαμε την διαγραφή κονδυλίων ύψους 390 χιλιάδων (!!!), που αφορούσαν ξεχωριστά την συντήρηση τεμένους στην Λεμεσό, παροχή πόσιμου νερού στην Λουρουτζίνα, κάλυψη του κόστους υπηρεσιών που παρείχε κατά το 2016 το Κοινοτικό Συμβούλιο Πύλας στους Τουρκοκύπριους κατοίκους της Κοινότητας, μεταφορές Τουρκοκυπρίων, έκδοση ανθολογίας ποίησης Τ/Κ και άλλα, τα οποία απορρίφθηκαν.

Επίσης ζητήσαμε την διαγραφή από το ποσό ύψους 1,450,000, την παροχή κονδυλίων για δίδακτρα, υποτροφίες και έξοδα φοίτησης Τουρκοκυπρίων μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, τα οποία επίσης απορρίφθηκαν, από όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην της ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύης, Οικολόγων και ενός Βουλευτή της Συμμαχία που τήρησαν αποχή. Οι μόνες θετικές ψήφοι ήταν από τους 2 Βουλευτές του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)