Κυρίες και κύριοι,

Το Κίνημά μας δεν φέρει καμία ευθύνη για την οικονομική κατάντια που έφτασε η κοινωνία, για την οποία φέρει τεράστια ευθύνη η πολιτική ηγεσία και ο πολιτικός κόσμος. Δυστυχώς όμως, καλείται ο λαός να πληρώσει τα σπασμένα. Δεν γίνεται να παρουσιάζουμε την σημερινή κατάσταση και να ακούμε τις τελευταίες μέρες κυρίως από το ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ευθύνεται για τα πάντα. Μα η καταστροφική πενταετία που προηγήθηκε ήταν αυτή του Δημήτρη Χριστόφια. Πριν την κυβέρνηση Χριστόφια προηγήθηκαν πολλές άλλες που από το 1960 και μετά φέρουν αποκλειστική ευθύνη για την συνεχιζόμενη κατηφόρα που οδηγήσατε την κοινωνία μας. Το ρουσφέτι και οι πελατειακές σχέσεις κομμάτων – πολιτών είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της οικονομικής καταστροφής! Η κουλτούρα της αλόγιστης σπατάλης, της διαφθοράς και της ατιμωρησίας είναι τα χαρακτηριστικά του παλαιοκομματισμού που τα μεγάλα σε ηλικία κόμματα διοχέτευσαν στην κοινωνία. Οι εκλογές του Μάη ήταν ένα ηχηρό χαστούκι και σύντομα θα εισπράξετε ακόμα περισσότερα από τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Είναι καλοδεχούμενες και επικροτέες οι κινήσεις και οι προτάσεις των πολιτικών κομμάτων για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε να διαγράψουμε τα όσα προηγήθηκαν και εν τέλη οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας. Όπως επίσης δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του νυν προέδρου! Το πιο τραγελαφικό είναι ότι ο υπουργός οικονομικών παρουσιάζει στον λαό μια αναπτυγμένη οικονομία με εντυπωσιακές βελτιώσεις.

Ένα σημαντικό ζήτημα που κατά την άποψη μας ο υπουργός οικονομικών εμπαίζει τον λαό, είναι τα επίπεδα ανεργίας και φτώχιας. Από αυτό το βήμα την περασμένη Παρασκευή, μιλώντας σαν ο υπουργός μιας άλλης χώρας, παρουσίασε μια εικόνα που σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Κύριε υπουργέ, στην μειωμένη λίστα των ανέργων όπως παινεύεστε, προσθέστε τους χιλιάδες συμπατριώτες μας που αυτή την στιγμή έχουν μεταναστεύσει για ένα καλύτερο αύριο. Επίσης προσθέστε τους χιλιάδες ωρομίσθιους. Μην ξεχάσετε κύριε υπουργέ να προσθέσετε και τους  χιλιάδες εποχιακούς. Επιπρόσθετα κύριε υπουργέ ξεχάσατε να δηλώσετε την θέση που κατέχει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο αφορά τους άνεργους. Είμαστε στην 4η θέση για όσους δεν το γνωρίζουν και καλό είναι κύριε υπουργέ να αντιληφθείς ότι πέραν των αριθμών, υπάρχει και ένας ταλαιπωρημένος λαός που δεν μπορεί να αντιληφθεί τους πίνακες ανάπτυξης ούτε θα χορτάσει με τους αριθμούς σας. Σε ότι αφορά τη φτώχεια, είναι ενδεικτικό ότι 27.4% του νησιού μας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ενώ 6 στους 10 συμπατριώτες μας δηλώνουν ότι μετά βίας τα βγάζουν πέρα. Για του λόγου το αληθές σε λίγες μέρες το Ε.ΛΑ.Μ. θα προχωρήσει σε ακόμα μια διανομή τροφίμων προς άπορους συμπατριώτες μας. Για όσους ενδιαφέρονται να αναφέρω απλά ότι πέραν των 700 οικογενειών θα βοηθηθούν. Επειδή τα 8 τελευταία χρόνια έχουμε προβεί σε αμέτρητες ενέργειες αλληλεγγύης προς ευπάθειες ομάδες συμπατριωτών μας μπορώ να γνωρίζω από πρώτο χέρι την κατάσταση που βιώνουν αρκετά νοικοκυριά. Γι’ αυτό κύριε υπουργέ, την επόμενη φορά που θα διατυμπανίζετε την τεράστια ανάπτυξη που βιώνει η Κύπρος μας, σκεφτείτε τουλάχιστον ότι υπάρχει κόσμος που εκνευρίζετε με τα όσα λέτε!

Μεταξύ άλλων, στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής εργασίας, το πρώτο θέμα ήταν η σύνταξη χηρείας για τους άντρες. Ενώ όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δήλωναν ότι είναι άδικο να μην υπάρχει σύνταξη χηρείας για τους άντρες, μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση και κανένας υπουργός δεν εφάρμοσαν το αυτονόητο. Σε ερώτηση μου προς την υπουργό, για το που παν τα λεφτά που οι αποθανούσες γυναίκες έδιναν ως εισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, η απάντηση ήταν ότι τα λεφτά αυτά δεν χάνονται αλλά καλύπτουν ανάγκες του ταμείου. Το συμπέρασμα που μπορεί εύκολα κάποιος να βγάλει είναι ότι ενώ ακούμε συνεχώς ότι οι πολλαπλές συντάξεις είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες, ταυτόχρονα στην ίδια περίπτωση τα λεφτά των γυναικών πηγαίνουν σε άλλους συμπατριώτες μας και όχι στις οικογένειες τους. Πρέπει να αναφέρω ότι η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα σταλεί στην γενική εισαγγελία και θα κατοχυρώνει την σύνταξη χηρείας των αντρών από το 2017 με παράλληλες αυξημένες εισφορές στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων. Παρόλο που η συγκεκριμένη κίνηση είναι προς της ορθή κατεύθυνση, το υπουργείο εργασίας κι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν τους άντρες που δεν έλαβαν σύνταξη χηρείας μέχρι σήμερα. Πάγια θέση του Ε.ΛΑ.Μ. είναι η βελτίωση της άδικης αυτής κατάστασης και φυσικά πρέπει επιτέλους η πολιτεία να ψαλιδίσει την τεράστια διαφορά των πολλαπλών συντάξεων και των υπερβολικά χαμηλών συντάξεων.

Κάτι που πρέπει να αναφερθεί είναι το περιβόητο πακέτο Γιούνγκερ. Αλήθεια, πόσα εκατομμύρια πήρε η Κυπριακή Δημοκρατία, ή και ακόμα πόσα ζητήσαμε για να πάρουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία. Η απάντηση είναι εντυπωσιακή! 0! Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσω προς όλες τις πλευρές ότι σκοπός μας δεν είναι να εκφράσουμε την αντίθεση μας με τις πρακτικές που εφαρμόζονται και να μείνουμε ως εκεί. Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε το μήνυμα που στέλλει ο λαός προς την εξουσία! Οι άριστοι των αρίστων αποδείχτηκαν λίγοι! Η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε είναι πλασματική και σε καμία περίπτωση δεν είναι εμφανής στα νοικοκυριά των συμπατριωτών μας.

Θα αναφέρω κάποιες από τις προτάσεις μας που ευελπιστώ ότι εν τέλη θα ακουστούν και στο άμεσο μέλλον να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.

Ζητήσαμε να καταργηθεί το τέλος €300 ανά επιχείρηση. Το τέλος ανέρχεται στα 300 ευρώ ετησίως, επιβαρύνει όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους και κύκλου εργασιών και καταβάλλεται από το 2013. Να σημειωθεί ότι ο φόρος αυτός έχει μικρό ποσοστό εισπραξιμότητας (30% περίπου) και είναι γενικά παραδεκτό ότι είναι ένας άδικος φόρος αφού αντιμετωπίζει το ίδιο μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και εταιρείες παρακλάδια τεράστιων πολυεθνικών με όγκο συναλλαγών πολλών εκατομμυρίων.

Ζητήσαμε την εισαγωγή κατώτατου μισθού έτσι ώστε να υπάρχει ένα όριο! Είναι αδιανόητο εν έτη 2016 προς 17 να μην υπάρχει η ελάχιστη κάλυψη προς τον εργαζόμενο!

Από τις πρώτες μέρες που το ΕΛΑΜ εισήλθε στην βουλή καταθέσαμε πρόταση για την αποκοπή του 13ου μισθού των βουλευτών και άλλων κρατικών αξιωματούχων. Τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει πραγματική βελτίωση της κατάστασης. Το Θέμα είναι καλά κρυμμένο και δεν τολμάτε να το αναδείξετε!

Καταθέσαμε πρόταση για να δοθούν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό!

Καταθέσαμε προτάσεις για την στήριξη των γεωργών με παράλληλη αύξηση των μέτρων ελέγχου στα οδοφράγματα. Δηλώνουμε χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα το εμπόριο μέσω κατεχομένων.

Υποστηρίξαμε την πρόταση για αλλαγή της έκτακτης εισφοράς, κάτι που δεν πέρασε από την ολομέλεια!

Ζητήσαμε την αύξηση του ποσού που θα πάει στην αμυντική θωράκιση! Σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα οι δαπάνες στην Άμυνα είναι σε τραγικά επίπεδα!

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα αυτή η ολομέλεια αρνήθηκε να αποκόψει κονδύλι που προορίζεται για τον ΘΟΚ!

Ζητήσαμε και ξαναζητήσαμε άπειρες φορές την ενίσχυση και αύξηση των κοινωνικών παροχών! Αν είναι δυνατό! Να παρουσιάζεται μείωση στις κοινωνικές παροχές ενώ ταυτόχρονα να υπάρχουν κονδύλια τεραστίων ποσών για άλλους δευτερευούσης σημασίας τομείς.

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) βάζουμε σε προτεραιότητα τις κοινωνικές παροχές, τις ενισχύσεις, τις παροχές υγείας, την ενίσχυση της παιδείας, επιστροφές φόρων και κυρίως την στήριξη της Γεωργοκτηνοτροφίας που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Για το Κυπριακό θα αναφερθώ εν τάχει και με αυτά τα λίγα λόγια θα κλείσω την ομιλία μου. Ακούμε συνεχώς ότι τα συνθήματα δεν λύνουν προβλήματα. Ότι τα συνθήματα δεν θα διώξουν τους στρατούς κατοχής. Ότι η κινδυνολογία δεν οδηγεί πουθενά. Μα εσείς οι ίδιοι κινδυνολογείτε τα τελευταία 12 χρόνια. Εσείς οι ίδιοι διατυμπανίζετε ότι θέλετε μιαν επανενωμένη Κύπρο. Τους τελευταίους μήνες οι υποστηρικτές της Διζωνικής πρόσθεσαν ακόμα μια ιερή λέξη στην συνθηματολογία τους. Η απελευθέρωση της πατρίδας μας ήταν αυτή που κάποιοι πέθαναν για να την φέρουν. Δεν συζητούσαν πίσω από κλειστές πόρτες και δεν άλλαζαν αποφάσεις μετά από φαγοπότια.

Λίνος Παπαγιάννης

Βουλευτής Αμμοχώστου

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)