Ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει ότι οδηγούμαστε προς έναν οδηγό χάρτη διότι αυτό συμφωνήθηκε, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης επιμένει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμφωνηθεί και παραπέμπει μάλιστα στις δηλώσεις του στην Νέα Υόρκη.

Εύλογα γεννιέται εκ νέου το ερώτημα όταν συζητούν καταλαμβαίνονται; Διότι εδώ και ένα μήνα περίπου οι δυο κύριοι συνομιλητές για επίλυση του κυπριακού αλληλοδιαψεύδονται και αυτά δεν είναι λόγια που βάζει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο στο στόμα τους, αλλά μπορείτε να το δείτε και ιδίοις όμμασι σε σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ο φιλελεύθερος».

Εάν σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως ο οδικός χάρτης ο Ακιντζί επιμένει ότι κάτι τέτοιο συμφωνήθηκε και ο Αναστασιάδης λέγει όχι, τότε δικαίως διερωτόμαστε εάν στα υπόλοιπα ζητήματα επικρατεί το ίδιο σκηνικό.

Παραμένοντας στο θέμα των συζητήσεων, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, έσπευσε να εξαγγείλει την πραγματοποίηση συναντήσεων στο εξωτερικό για το εδαφικό, τύπου Καμπ Ντέιβιντ, εντός Νοεμβρίου. Θέτει ως κομβικό σημείο να κλείσουν τα τέσσερα κεφάλαια (Διακυβέρνηση, Οικονομία, Ε.Ε., Περιουσιακό), ενώ το επόμενο στάδιο, όπως είπε, θα είναι η πενταμερής διάσκεψη για τις εγγυήσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, συνδέει την πραγματοποίηση των συναντήσεων εκτός Κύπρου για το εδαφικό με την πρόοδο που θα επιτευχθεί στα τέσσερα κεφάλαια, ενώ αναφέρει πως η συζήτηση για εδαφικές αναπροσαρμογές είναι συνυφασμένη με το Περιουσιακό.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί και συμφωνήθηκε να διεξαχθούν 9 ή 10 συναντήσεις εντός Οκτωβρίου. Από τα κατεχόμενα, όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης της εφημερίδας «ο φιλελεύθερος» , πηγές της τ/κ πλευράς ισχυρίζονται πως στη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε οδικός χάρτης. Η ίδια πηγή υποστήριξε πως αυτό που δεν επιτεύχθηκε στη Νέα Υόρκη, συμφωνήθηκε χθες στη Λευκωσία. Τον ισχυρισμό αυτό διαψεύδει η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία παραπέμπει στη δήλωση που ανέγνωσε μετά την τριμερή συνάντηση ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Πάντως, η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί πως η διαδικασία προχωρεί στη βάση της συμφωνίας για τρία στάδια, που περιλαμβάνει τις συναντήσεις του Οκτωβρίου για τα τέσσερα κεφάλαια, τη συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου και την πενταμερή σύνοδο για το θέμα της ασφάλειας. Δημοψηφίσματα θα διενεργηθούν το 2017.