Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, επανέλαβε την προκλητική θέση της Άγκυρας για διαμοιρασμό των πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, παραπέμποντας στο φυσικό αέριο που βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.  

Ο Τούρκος αξιωματούχος ερωτηθείς για την τελευταία κατάσταση όσον αφορά τις εργασίες ερευνών πετρελαίου στα ανοιχτά της Κύπρου και στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή, έτσι ώστε η ενέργεια να είναι μια αιτιολογία ειρήνης.

Ο Τανέρ Γιλντίζ δεν δίστασε μάλιστα να προβεί και στην εξής αξιολόγηση: «Η Ελλάδα είναι γείτονας μας, αλλά κι εμείς είμαστε γείτονας της Ελλάδας. Οι γειτονικές χώρες θα πρέπει να συμβάλλουν σ’ αυτή τη σχέση. Υπό την έννοια αυτή, πιστεύω πως και οι δύο χώρες θα ασκήσουν περισσότερο προσεκτικές πολιτικές. Θα ήθελα να πω για μια ακόμη φορά ότι οι πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορέσουν να μοιρασθούν ισότιμα από το σύνολο του λαού της Κύπρου, δηλαδή από την ‘ΤΔΒΚ’ και από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμα φορά ότι αυτή είναι η προσδοκία μου».  

Στο μεταξύ, επιστολή προς τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά, απέστειλε ο Τούρκος ομόλογος του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η επιστολή επιδόθηκε από τον  Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Kerim Uras, στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Κοτζιά.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ihlas, κατά τη συνάντηση που κράτησε περίπου 30 λεπτά, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις. «Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε θετική ατμόσφαιρα, ο Πρέσβης Kerim Uras, διαβίβασε στον νέο ΥΠΕΞ της Ελλάδος Νίκο Κοτζιά, τη συγχαρητήρια επιστολή του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για τα νέα καθήκοντά του», αναφέρει το πρακτορείο.

Οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι τις «προειδοποιήσεις» τους απαιτώντας να καρπωθούν τον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας. Στην αντίπερα όχθη, άπαντες οι πολικάντηδες μας κρίνονται για ακόμη μία φορά κατώτεροι των περιστάσεων αφού αφήνοντας τον Ελληνισμό έρμαιο στις ορέξεις της Τουρκίας, εμμένουν να παρακολουθούν αποχαυνωμένοι τον κατακτητή να ορέγεται, διεκδικώντας πεισματικά όλα όσα δικαιωματικά ανήκουν στον λαό μας.

]]>