Μιλώντας για την απόφαση της αναστολής των “διαπραγματεύσεων” ο Τούρκος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν, ισχυρίστηκε πως “στόχος της απόφασης αυτής είναι να συνεχιστεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, να συνεχιστεί η πίεση εναντίον των Τουρκοκυπρίων και να την φέρουν στο σημείο που θέλουν”.

Σε συνέντευξη του σε τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Ερκιούν Ολγκούν υποστήριξε επίσης ότι ο πραγματικός στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να καταλάβει το νησί ενώ για το θέμα των υδρογονανθράκων υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν το διαχειρίζεται σωστά.

Για τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι ουδέτερος επειδή προέρχεται από τη Νορβηγία επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί του.

Στη συνέντευξή του, ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χειρίστηκε το θέμα των υδρογονανθράκων με τρόπο που έφερε τον εαυτό της σε αδιέξοδο, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι και η τουρκο”κυπριακή” πλευρά έχει δικαιώματα στην περιοχή.

Επαναλαμβάνοντας σθεναρά τα περί “ίδρυσης συνεταιρικής δημοκρατίας”, ο Εργκιούν Ολγκούν υποστήριξε ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κινείται με ένα πνεύμα συνεταιρισμού, στοχεύοντας στο να διαφυλάξει τη θέση που έχει και ενόσω οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να διαφυλάξουν αυτή τη θέση, εμποδίζουν την ίδρυση ενός ομόσπονδου συνεταιρισμού στην Κύπρο”.

Για την αναστολή των διαπραγματεύσεων, ο Εργκιούν Ολγκούν προέβαλε τον ισχυρισμό ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι η πρόθεση της ελληνοκυπριακής πλευράς, που είναι, κατά τον ίδιον, η διαφύλαξη του καθεστώτος που οι Ελληνοκύπριοι έχουν καταλάβει με άδικο τρόπο, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αυτός είναι και ο λόγος της μέχρι σήμερα αποτυχίας και της μη αποτελεσματικότητας.

“Δεν είναι σωστό στο νησί να υπάρχει συνεχώς μία ένταση”, επισήμανε, προσθέτοντας επίσης ότι πρέπει να γίνει μια προσπάθεια από την οποία να κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Ανέφερε δε, ότι το καθήκον της τουρκο”κυπριακής” πλευράς είναι να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκο”κυπρίων”, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα φέρουν ένα αποτέλεσμα το οποίο να είναι μόνιμο, αναφέροντας ότι θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, είπε ότι επειδή προέρχεται από τη Νορβηγία πιστεύει ότι θα ακολουθήσει μια διαδικασία η οποία θα διατηρεί την ουδετερότητα που απολαμβάνει η Νορβηγία στη διεθνή κοινότητα.

“Ο Άιντα είναι σε θέση να εφαρμόσει το αίσθημα της ουδετερότητας και της δικαιοσύνης στις δύο πλευρές. Εάν ο στόχος μας είναι να καταλήξουμε σε ομοσπονδία, εμείς οπωσδήποτε θα προσπαθήσουμε για ένα αποτέλεσμα στο πλαίσιο μιας σοβαρής προσπάθειας με τον κ. Άιντα”, είπε ο Τούρκος διαπραγματευτής.

Ο Εργκιούν Ολγκούν δεν παρέλειψε να αναφέρει πως εάν γίνει σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού, τότε θα υπάρξει σοβαρό κέρδος και αυτό θα είναι ευλογία, αν όμως η διαχείρισή τους είναι λανθασμένη, τότε θα είναι κατάρα. Ισχυρίστηκε επίσης, πως ένας από τους λόγους που είναι κατάρα είναι η μη επίδειξη σεβασμού των δικαιωμάτων εκ μέρους των ενδιαφερομένων και το να λέει κάποιος ότι “όλα είναι δικά μου”.

Ο Εργκιούν Ολγκούν κατέληξε τονίζοντας πως, η Τουρκία προσεγγίζει με θετικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις. “Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Τούρκους αρμοδίους. Έχουμε μόνο στήριξη από την Τουρκία”, επισήμανε.

Σαφέστατα οι Τούρκοι κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να αναβαθμίσουν το κατοχικό μόρφωμα σε κράτος πολλαπλών δυνατοτήτων. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Νίκου Ανανστασιάδη, εθελοτυφλώντας μπροστά στην πραγματικότητα αναζητά ελάχιστα δείγματα καλής θέλησης τα οποία θα χρησιμοποιήσει ως στάχτη στα μάτια του λαού, προκειμένου να επανεκκινήσει το φιάσκο των δήθεν διαπραγματεύσεων“, παραγκωνίζοντας τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για μόνιμη και νόμιμη εγκαθίδρυση στην πατρίδα μας.

]]>