Aποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρουσιάζεται η Άγκυρα, αξιοποιώντας και τις εξελίξεις στην περιοχή, οι οποίες φαίνεται να αναβαθμίζουν τη θέση της.

Τα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία επιβεβαιώνουν πως το «Μπαρμπαρός» θα κινηθεί μετά την 20ή Οκτωβρίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου ενώ προτάσσεται η απαίτηση για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση προς την Άγκυρα, ενώ κινήσεις καταγράφονται στο παρασκήνιο. 

Την ίδια ώρα, η απόφαση της Λευκωσίας για αναστολή της συμμετοχής της στις συνομιλίες για το Κυπριακό έχει κινητοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς παίκτες, ώστε να ξεπερασθεί η κρίση, που προκαλείται ουσιαστικά από τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Η κυπριακή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που υπάρχουν ως προς τις διεθνείς παρεμβάσεις προς την Άγκυρα, η οποία αξιοποιεί τις εξελίξεις στην περιοχή για να αναβαθμίσει τη θέση της.
 
Οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται κρίσιμες, κυρίως μετά την 20ή Οκτωβρίου, που με βάση την οδηγία προς ναυτιλλομένους, το «Μπαρμπαρός» θα αρχίσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. Είναι δε φανερόν πως η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση αυτή τη στιγμή για να αλλάξει τη στάση της.
Πάντως, κανάλι επικοινωνίας και συνεννόησης με την Άγκυρα αναζητούν τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και ξένες κυβερνήσεις ώστε να εξομαλυνθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, προσπαθεί να διευθετήσει επίσκεψη του στην Άγκυρα αν και οι εξελίξεις στην περιοχή και στην Τουρκία καθιστούν δύσκολη την προσπάθεια.
 
Ερωτηθείς προχθές στα κατεχόμενα εάν θα σύστηνε στην Άγκυρα να απομακρύνει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως «θα μιλήσω με την Άγκυρα, αλλά θα μιλήσω με αυτούς πρώτα».
 
Ο κ. Άιντα, ο οποίος άρχισε προχθές επαφές στη Λευκωσία, στο γεύμα που παρέθεσε στους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανέφερε πως η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι «δυνατή», αλλά όπως εξήγησε αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Λευκωσίας.
 
Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού παραδέχθηκε ότι η κατάσταση έχει περιπλεχθεί, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες πρέπει να επαναρχίσουν.
 
Πάντως, μιλώντας σε συνεργάτες του παρουσιάζεται ενοχλημένος καθώς κάθε φορά που έρχεται στο νησί, η τουρκική πλευρά ετοιμάζει «εκπλήξεις» (διαδοχικές παράνομες επισκέψεις Ερντογάν, Νταβούτογλου και τώρα το «Μπαρμπαρός»).
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για «θαλάσσιες διαφορές», παραπέμποντας στην κρίση που ξέσπασε («παντού στον κόσμο όταν προκύπτουν θαλάσσιες διαφορές η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε).
 
Πηγή των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε πως αυτό που εννοούσε ο κ. Άιντα δεν είναι πως Κύπρος και Τουρκία έχουν θαλάσσιες διαφορές, αλλά πως η Άγκυρα έχει μια διαφορετική στάση και θέση στο θέμα. Η ίδια πηγή σημείωσε πως κανείς δεν αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.  
 
Στις δηλώσεις του ο κ. Άιντα επανέλαβε ότι «το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μπορούν να είναι είτε ευλογία, είτε κατάρα».