Τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο δημοσίευμα το οποίο αποκάλυπτε το ανερχόμενο φαινόμενο των εκδρομών στα κατεχόμενα σε οργανωμένη βάση από Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες, φαίνεται πλέον ότι η κατάσταση προσλαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Με δηλώσεις τους ξεναγοί, μέλη του Συνδέσμου Ξεναγών, κατάγγειλαν σημεία και τέρατα ως προς τις διαστάσεις που προσέλαβε φέτος το φαινόμενο και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, έκαναν λόγο για ανοικτή πληγή που απορροφά έσοδα από τους Ελληνοκύπριους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκδρομές στα κατεχόμενα, όπως σε Αμμόχωστο, Κερύνεια, Λευκωσία και Απόστολο Ανδρέα, ευρύτερη Καρπασία, προπωλούνται φέτος σε οργανωμένα πακέτα εκδρομών που αγοράζονται από τουρίστες από γραφεία του εξωτερικού. Ακόμη, ένας σημαντικός αριθμός ξενοδοχείων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αλλά και σε άλλες επαρχίες, προσφέρουν στους πελάτες τους δυνατότητα να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδρομές. Οι εκδρομές, προσθέτουν τα μέλη του Συνδέσμου Ξεναγών, γίνονται πλέον ως επί το πλείστον με τουριστικά λεωφορεία και σε πολύ μικρότερο βαθμό με αυτοκίνητα τύπου τζιπ, μέσω των γνωστών «σαφάρι».

Πρώτη στη γραμμή ενδιαφέροντος των ξένων που μετέχουν σε αυτές τις εκδρομές, είναι σύμφωνα με τους ξεναγούς η «πόλη-φάντασμα», δηλαδή η περίκλειστη κατεχόμενη Αμμόχωστος, η οποία διαφημίζεται στους ξένους ως εντυπωσιακή επειδή είναι εγκαταλελειμμένη για σαράντα χρόνια, χωρίς να τους επεξηγείται ο πολιτικός λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η κατάσταση, αφού κάτι τέτοιο θεωρείται «πληκτικό για τους ξένους και δεν τους ενδιαφέρει». Επίσης, οι εκδρομές στα κατεχόμενα με αφετηρία τις ελεύθερες περιοχές, παρουσιάζονται στους ξένους τουρίστες ως τέλεια ευκαιρία για ψώνια σε είδη ένδυσης, υπόδησης και τιμαλφή, ειδικά ασημένια και χρυσά, τα οποία είναι κατά πολύ φθηνότερα από τις ελεύθερες περιοχές.

Ακόμη, αφήνοντας πίσω το τι ίσχυε σε αυτό το θέμα, οι ξεναγοί ανέφεραν πως οι διοργανωτές αυτών των εκδρομών προσφέρουν από φέτος τη δυνατότητα παραλαβής των συμμετεχόντων τουριστών σε αυτές τις εκδρομές από τα ξενοδοχεία τους, ενώ διαφημίζουν τις προσφορές τους σε όλες σχεδόν τις γλώσσες των βασικότερων χωρών από τις οποίες έρχονται τουρίστες στο νησί μας.

Ακόμη, επισήμαναν ότι εν αντιθέσει με άλλες χρονιές, από φέτος οι εκδρομές στα κατεχόμενα είναι πάνω σε καθημερινή βάση. Επίσης, οι ξεναγοί της Αμμοχώστου, υπέδειξαν κάποια σημεία στον Πρωταρά όπου υπάρχουν διαφημιστικές πινακίδες, διαφωτιστικές ως προς το ζήτημα που καταγγέλλουν, ενώ απαθανατίστηκε και το πρώτο τουριστικό λεωφορείο που μετέβη από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών.

ΠΗΓΗ

]]>