Οι Βρετανοί συνεχίζουν να εκφράζουν την βαθιά τους ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε γραπτή δήλωσή του ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, ξεκαθάρισε πως «Η κοινή δήλωση αποτελεί πολύ καλή βάση για παραγωγικές συνομιλίες». Συμπληρώνοντας, ο Βρετανός, είπε πως «Πολλές από τις ευρείες αρχές για μια ενωμένη Κύπρο έχουν τώρα συμφωνηθεί και πιστεύω ότι οι πλευρές θα διαπραγματευτούν καλή τη πίστη πάνω σε αυτή τη βάση έως την επίτευξη μιας τελικής διευθέτησης. Με συνεχιζόμενη συνεργασία και πραγματισμό και με μια συνεχή δέσμευση στο όραμα μιας επανενωμένης Κύπρου, οι δύο κοινότητες θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα εγκρίνουν με δημοψήφισμα».

Όσο αφορά τον ύπουλο ρόλο που έπαιξε η Αγγλία στην επίτευξη της συμφωνίας, δήλωσε πως «Ήμασταν ενεργοί, σε στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς και άλλους εταίρους, στην παροχή βοήθειας προς την επίτευξη αυτής της προόδου. Είχα χρήσιμες συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ανάγκη λύσης, με πιο πρόσφατη συνομιλία την περασμένη εβδομάδα, ενώ συνομίλησα με τον Νταβούτογλου την περασμένη βδομάδα».

Πέραν από τον γνωστό ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ παρασκηνιακά για την επίτευξη συμφωνίας στο κοινό ανακοινωθέν, ο Άγγλος υπουργός εξωτερικών αποκαλύπτει πως και οι βρετανοί πίεζαν έτσι ώστε να επιτευχθεί η λύση. Η επερχόμενη λύση, που θα είναι πανομοιότυπη με το σχέδιο «Ανάν», θα εξυπηρετεί τα αμερικανοβρετανικά συμφέροντα, έτσι ώστε να αποκομίσουν κέρδη από τους υδρογονάνθρακες, που δικαιωματικά ανήκουν στους Έλληνες της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, το μοναδικό θετικό είναι πως ο Άγγλος Υπουργός προαναγγέλλει δημοψήφισμα για το Κυπριακό, ούτως ώστε ο κυπριακός Ελληνισμός να έχει το δικαίωμα να επαναλάβει το μεγαλειώδες «ΟΧΙ».

]]>