Πάρα πολύ μικρά αποδείχτηκαν τα πολιτικά γραφεία της Κεντρικής Οργάνωσης Λεμεσού, αφού δεκάδες συναγωνιστές κατέκλυσαν κάθε διαθέσιμη γωνιά και είχαν την τιμή να παρακολουθήσουν δύο πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες για τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή. Αρχικά όμως, αναγνώστηκε από στέλεχος της Κεντρική Επιτροπής το μήνυμα του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Ν.Γ. Μιχαλολιάκου, προς τους Έλληνες Εθνικιστές του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.).

Ακολούθησε ο συναγωνιστής Παναγιώτης Κλεοβούλου που παρουσίασε αναλυτικά την Ζωή και το Έργο του Γεωργίου Γρίβα Διγενή. Ενός γνήσιου Έλληνα, ενός μάχιμου στρατηγού που όποτε κλήθηκε να πολεμήσει για την Ελλάδα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Ο συναγωνιστής αναλύοντας τα παιδικά χρόνια του Γεωργίου Γρίβα, στάθηκε στο αστείρευτο πάθος του για την πατρίδα και τον πόθο του για λευτεριά της Κύπρου, που τον οδήγησαν στην απόφαση να πάει στην σχολή ευελπίδων για να υπηρετήσει την πατρίδα. Συμμετείχε δυναμικά στην Μικρασιατική Εκστρατεία, απ’ όπου πήρε πολλές εμπειρίες. Αργότερα όταν εισέβαλαν οι Ιταλοί το 1940, στην γραμμή Μεταξά έδωσε μάχες σε αντίξοες συνθήκες για την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, ο συναγωνιστής μίλησε για την δράση του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, όταν ίδρυσε την θρυλική ομάδα Χ, που είχε έντονη αντικατοχική και αντικομμουνιστική δράση. Αφού αποχώρησαν οι γερμανοί το 1944, ο Γρίβας με τους γενναίους άνδρες του κράτησε την Αθήνα Ελληνική, συντρίβοντας τις κόκκινες στρατιές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, στην ηρωική μάχη του Θησείου.

Πολεμώντας για την μητέρα Ελλάδα, ο στρατηγός Γρίβας είχε ανεκπλήρωτο τον πόθο του για απελευθέρωση της Κύπρου και Ένωση με την Ελλάδα. Έτσι πήρε την απόφαση να αφιχθεί μυστικά στην Κύπρο το 1954 ιδρύοντας την Ε.Ο.Κ.Α. με σκοπό την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και Ένωση με την Ελλάδα. Ξεκινώντας ένα ανταρτοπόλεμο κατάφερε με μαεστρία να εξευτελίσει την αυτοκρατορία την αυτού μεγαλειότης. Αργότερα η αποτρόπαια συνθήκη Ζυρίχης – Λονδίνου, οδήγησε στην εξορία του στρατηγού Διγενή στην Αθήνα. Ο συναγωνιστής εξιστόρησε περιληπτικά την συνέχεια της ζωής του Γεωργίου Γρίβα Διγενή μέχρι τον Θάνατό του, αφήνοντας τις λεπτομέρειες στον επόμενο ομιλητή.

K.Panikos 2f6d4

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. Μιχαήλ Καλογερόπουλος, με το ψευδώνυμο Διάκος. Σε μια αποκαλυπτική, συγκινητική και ενδιαφέρουσα ομιλία μας διηγήθηκε τις προσωπικές του εμπειρίες με τον στρατηγό Διγενή, αφού είχαν μια στενή σχέση στην Αθήνα, την δεκαετία του 1960 όταν φοιτούσε στην σχολή ευελπίδων. Περιγράφοντας πολλές πτυχές του χαρακτήρα αυτού του μέγα στρατηλάτη, διηγήθηκε τον πόνο που ένιωθε μέσα του βλέποντας την καταστροφή της Κύπρου μετά από την συνθήκη Ζυρίχης Λονδίνου, όμως για χάρη της ενότητας ο Διγενής δεν επενέβη το 1960.

Αφού κλήθηκε να δημιουργήσει την Εθνική Φρουρά, επέστρεψε στην Κύπρο με χαρά. Οχύρωσε άριστα το νησί κάνοντάς το απόρθητο φρούριο, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνική μεραρχία συνέτριψε τους τούρκους στην Τυλληρία. Ρίγος συγκίνησης διαπέρασε όλους τους παρευρισκόμενους συναγωνιστές, όταν ο κ. Μιχαήλ Καλογερόπουλος αποκάλυψε μια φοβερή πρόβλεψη που έκανε ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής. Πιο συγκεκριμένα ο στρατηγός Διγενής είχε προβλέψει με ακρίβεια το σημείο από το οποίο θα έκαναν την απόβασή τους οι τούρκοι σε περίπτωση εισβολής, υποδεικνύοντας το Πέντε Μίλι της Κερύνειας. Οι υποδείξεις του Διγενή δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους, με τα τραγικά αποτελέσματα να είναι γνωστά.

Συνεχίζοντας την περιγραφή του ο κ. Καλογερόπουλος, περίγραψε τον τρόπο που υποδέχτηκε μυστικά τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή στην Κύπρο το 1971. Τότε, ο Διγενής σε μεγάλη πια ηλικία, δεν μπορούσε να βλέπει την Κύπρο στο έλεος του δολοφονικού καθεστώτος που επικρατούσε, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει την Ε.Ο.Κ.Α. Β. Δυστυχώς όμως ο αγώνας έληξε άδοξα, αφού όπως τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος, για μήνες ο μέγας στρατηγός Γεώργιος Γρίβας Διγενής ταλαιπωρούνταν από πρόβλημα υγείας με αποτέλεσμα να περάσει στο πάνθεων των ηρώων την 27η Ιανουαρίου του 1974, ενώ τιμήθηκε με τον τίτλο «Άξιον Τέκνον της Πατρίδος» από την Ελλαδική και Κυπριακή βουλή. Ένας τίτλος που αξίζει αφού πάλεψε μέχρι τον θάνατό του για την πατρίδα, πεθαίνοντας ως ένδοξος αγωνιστής στο κρησφύγετό του στην Λεμεσό.

Δόξα και τιμή στον Γρίβα Διγενή    

x 2081d

kosmos 5e55f

]]>